Bomban talo on suosittu matkakohde

Bomban talo sijaitsee Pohjois-Karjalan Nurmeksessa. Se on upea rakennus, joka esittelee rajakarjalaista rakennustyyliä vierailijoilleen. Talo on kehkeytynyt suosituksi matkakohteeksi, sillä se tarjoaa jokaiselle jotakin. Etenkin lapsiperheet ja karavaanarit käyvät paljon alueella, jolla on paljon luontoa, tekemistä ja leirintäalueita. Bomban talo sijaitsee Pielisen rannalla, noin kolmen kilometrin päässä Nurmeksen keskustasta, joten sinne on melko helppo päästä.

Bomban talo valmistui vuonna 1978. Se on Vilho Suonmaan ja Jarmo Santalan suunnitelema kopio vuonna 1855 rakennetusta talosta, jonka rakensi Jegor Bombin-niminen mies pojalleen Dmitri Jegorovitshille Suojärvellä. Talossa ei ole käytetty lainkaan rautaisia nauloja tai sideosia. Se on valmistettu pyöreistä hirsistä, joissa on sulkanurkat. Alkuperäisen talon rakentaminen suoritettiin yhden kesän aikana, ja rakentajien tärkein apuväline oli kirves. Talossa on 25 huonetta, se on 10 metriä leveä ja 24 metriä pitkä. Talo purettiin osiin Jegorovitshin kuoleman jälkeen vuonna 1934, ja siitä tehtiin useita rakennuksia. Ajatus uudelleenrakentamisesta syntyi 60-luvulla. Talo oli ollut karjalaisen arkkitehtuurin vaikuttavimpia näytteitä, ja laajalti tunnettu. Karjalan liitto liittyi mukaan hankkeeseen, ja alueelle tuli kokonainen karjalainen kylä.

Talo on alusta saakka toiminut nähtävyytenä alueella. Sen toiminnasta vastaa nykyisin Jukolan Osuuskauppa. Siinä toimii nykyisin oluttupa sekä 300-paikkainen ravintola, joka tarjoilee perinneruokaa paikallisista aineksista, ja matkamuistomyymälä nimeltää1020px-Bomban_talo_4n Bomban Puodi. Talossa järjestetään myös tapahtumia ja musiikkiesityksiä. Karjalaiskylässä on myös vuonna 1980 valmistunut tsasouna, joka on mallinnettu Ägläjärven tsasounasta. Se kuuluu nykyisin Nurmeksen ortodoksiselle seurakunnalle. Alueelle on sittemmin rakennettu myös moderni kylpylähotelli, joka valmistui 1991, ja jota laajennettiin vuonna 2008. Karjalaiskylässä on nykyisin jopa yöpymismahdollisuus turisteille.

Talosta on kehittynyt suosittu matkailukohde myös siksi, koska se sijaitsee lähellä monia muita nähtävyyksiä. Sieltä pääsee helposti esimerkiksi Kolin kansallispuistoon. Lisäksi alueella on useita tapahtumia etenkin kesäisin. Siellä pääsee nauttimaan kesäteatterista, ohjatuista kierroksista, karjalaisesta laulusta ja muutenkin monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Opastetut kierrokset ja vaellukset auttavat tutustumaan alueen historiaan paremmin, ja Bomban talolla järjestetäänkin kierroksia kiinnostuneille. Niillä voi oppia karjalaisesta rakennusperinteestä ja Karjalan värikkäästä menneisyydestä.