Laukon kartano kuuluu Suomen kuuluisimpiin

Laukon kartano sijaitsee Vesilahdessa, Narvassa. Kartanon kirjallinen historia yltää 1400-luvulle, mutta on todennäköisesti ollut olemassa jo kauemmin. Kansanruno Elinan surma sijoittuu Laukkoon. Alueella on ollut myös historiallista asutusta; löytöjä on tehty kivikaudelta saakka. Ympäröivät Vesilahden kulttuurimaisemat ovat valtakunnallisesti arvokasta aluetta.

Kartanon nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1931, kun aiempi päärakennus poltettiin vuonna 1918. Nykyinen päärakennus on arkkitehti Veikko Kallion suunnittelema. Se on kopio uusklassistyylisistä kartanoista. Talousrakennukset kartanon ympärillä ovat 1900-luvun alusta. Rakennukset on kalkittu valkoisiksi. Pihapiirissä on myös kellari, joka on peräisin keskiajalta. Kellari kuului keskiaikaiseen kartanorakennukseen. Alueella on myös hautakappeli, joka kuului Standerskjöld-Nordenstram-suvulle.

Kartano oli alun perin säteritila. Keskiajalla se oli yksi Suomen tärkeimmistä tiloista, ja maita sillä oli jopa 37 000 hehtaaria. Sen päärakennus oli alun perin kivinen kartanolinnaLaukon_kartano, joka tuhoutui 1700-luvulla. Tila oli tuolloin Kurki-suvun omistuksessa; kansanruno Elinan surma perustuukin tarinoiden mukaan Klaus Kurkeen ja Arvid Kurkeen, joka oli Suomen viimeinen katolinen piispa. Ei kuitenkaan tiedetä, miten paljon runo perustuu todellisuuteen, ja pidetään epätodennäköisenä, että tapahtumat olisivat oikeasti olleet Laukossa. Runon kirjallisuuteen tuonut Elias Lönnrot vietti aikaa kartanolla 1820-luvulla Törngrenien ollessa kartanon omistajia. Lönnrot halusikin omistaa Kalevalan Eva Törngrenille, joka kannusti häntä työssään.

Kurkien oli väistyttävä Laukosta ruotsalaisten yhteyksiensä vuoksi, kun Suomi siirtyi Venäjän vallan alle. Tämän jälkeen kartanon omistivat Törngren-, Standertskjöld-Nordenstam- ja Haarla-suvut ennen kuin se päätyi nykyisille omistajilleen, Lagerstameille. Lagerstamit ovat kasvattaneet tilalla viime vuosikymmeninä menestyksekkäitä kilpahevosia, jotka ovat maailmallakin tunnettuja. He ovat myös tutkineet kattavasti alueen ja kartanon historiaa.

Talossa on runsaasti historiallisia esineitä, jotka ovat säilyneet vuosisatojen varrelta. Tulevina vuosina hevoskasvatus aiotaan lopettaa, ja kartano aiotaan suunnata matkailutoimintaan. Siellä aiotaan pitää historiallisia näyttelyitä. Kartanossa pääsee tutustumaan alueen ja tilalla eläneiden sukujen vaihderikkaaseen historiaan. Laukon kartano on näytellyt osaa sekä Suomen, Ruotsin että jonkin verran Venäjänkin historiassa. Nykyisin piharakennukset on vuokrattu vakituisille asukkaille, mutta alueelle on suunniteltu myös bed & breakfast-palvelua. Kartanossa tulee toimimaan myös ravintola.