Naisvuoritalo on murtovaiheessa

Mikkelissä on lukuisia historiallisia rakennuksia, jotka ovat säilyneet hyvin vuosien saatossa. Selim A. Lindqvistin suunnittelema vanha vesitorni Naisvuorella, vanha kasarmialue, veturitalli ja Naisvuoritalo esimerkiksi osa Mikkelin kulttuurimaisemaa. Perinteisellä Naisvuoritalolla on pitkä historia.

Talon nimi ei aina ole ollut Naisvuoritalo. Ennen sitä kutsuttiin työväentaloksi. Uusi nimi viittaa Mikkelin Naisvuoreen, missä talo sijaitsee. Se on suuri mäki keskustan läheisyydessä. Oletettavasti mäki on saanut nimensä naisista, jotka seurasivat mäeltä käsin Porrassalmen taistelua vuonna 1789, tai naisista, jotka seurasivat nuijasodan joukkosurmaa Kenkäveron pappilan pihalla vuonna 1597.

Naisvuoritalo rakennettiin alun perin yksityiseen käyttöön asunnoksi. Se sijaitsee Art Nouveauta edustavan vesitornin läheisyydessä, ja jonkin aikaa yksityisessä käytössä, kunnes Mikkelin työväenyhdistys osti rakennuksen käyttöönsä. Tällöin talo sai nimekseen Mikkelin työväentalo. Yhdistys rakennutti taloon lisäosan. Lisäosaan tuli muun muassa sali ja näyttämö, ja se valmistui vuonna 1911.

Salin ja näyttämön ansiosta talo onkin säilynyt kulttuurikäytössä pitkään. Talon toimintaa on viime vuosina hallinnoinut SPL-Service Oy ja sen omistaja on Mikkelin työväentalo Oy. Vuonna 2016 paikka hakeutui konkurssiin ja päätyi myyntiin. Siihen asti talossa esiintyi monia kotimaisia artisteja pidetiin tapahtumia.

Talossa esiintyivät esimerkiksi Pertti Kurikan Nimipäivät, Himanes ja Jarkko Martikainen. Siellä pidettiin tapahtumia, kuten Saimaa Blues ja Mikkeli Punk Rock Weekend, ja järjestettiin esimerkiksi jameja ja teemailtoja. Kulttuuritapahtumien lisäksi talon saattoi vuokrata yksityiseen käyttöön esimerkiksi kokouksia, yksityis-, Ylienkeli_Mikaelin_ortodoksinen_kirkko_2yritys- ja yleisötilaisuuksia ja koulutustapahtumia varten. Talossa toimi tilausravintola erilaisia tapahtumia varten. Esimerkiksi pikkujouluja, häitä, merkkipäiväjuhlia saunailtoja ja asiakastapahtumia olikin talossa toisinaan useinkin.

Talon tulevaisuus on vielä epäselvä. Mikkelin työväentalo Oy toivoisi, että talo jatkaisi tapahtumakäytössä, mutta myös kiinnostuneita ostajia on ottanut asian tiimoilta yhteyttä. Talossa on erinomaiset puitteet tapahtumien järjestämiseen, joten on hyvin mahdollista, että se on tulevaisuudessakin esimerkiksi teatteri- tai musiikkitapahtumien järjestyspaikka. Myös ravintolatoiminta voi olla mahdollinen vaihtoehto, sillä talo on suunniteltu väkijoukoille. Talo on suojeltu asemakaavassa, joten suuria muutoksia siihen ei voida tehdä. Näillä näkymin on mahdollista, että vielä vuoden 2016 kuluessa uudistettu Naisvuoritalo jatkaa toimintaansa.