Rauhalinna on upea pitsihuvila

Rauhalinna sijaitsee maateitse 16 kilometrin päässä Savonlinnasta, Haapaveden rannalla Säämingissä. Huvila valmistui vuonna 1900. Se on rakennettu Suomessa harvinaiseen huvilatyyliin yksikohtineen. Se on osa Lehtiniemen tilaa, joka on perinteikäs kartano, jonka juuret yltävät 1600-luvulle. Tilan tytär avioitui Nils Henrik Agaton Weckmanin kanssa. Huvilan suunnitteli ja rakennutti itse Weckman arkkitehti Allan Schulmanin avustuksella. Weckman oli Venäjän keisarillisen linnoitusinsinöörihallituksen kenraaliluutnantti. Talon oli tarkoitus olla hopeahäälahja hänen vaimolleen. Rakennuksen suunnitteluun meni kaksi vuotta ja rakentamiseen kolme. Rauhalinnalla on tapahtumarikas historia.

Huvilan arkkitehtuurissa on nähtävissä venäläistä huvila-arkkitehtuuria, sveitsiläistyylisiä leikkaus- ja listakoristeluja sekä arabialaista pylväsaihetta. Alkuperäisessä huvilassa oli myös 30 metriä korkea minareettitorni, joka 1920-luvulla oli lyhennettävä. Kiinteistössä on kaksi kerrosta.

Suomen AsemapäällikkoyhdistRauhalinna_summerys osti tilan Weckmanneilta vuonna 1924. Se joutui lopulta Puolustusvoimien käyttöön vuonna 1938. Toisen maailmansodan aikana Rauhalinnassa toimi ilmavalvonnan tukikohta ja radiokuunteluasema, joka oli Päämajan alainen. Maailmansodan päätyttyä rakennus toimi Aliupseeriliiton lomakotina vuodesta 1948.

Säämingin Tolvaniemen kansakoulu toimi rakennuksessa vuosina 1954-1965. Rakennushallitus osti Rauhalinnan puolustusministeriöltä 70-luvulla, ja sitä alettiin vuokrata matkailukäyttöön. Kiinteistöä entisöitiin pariin otteeseen Museoviraston valvonnassa: ensimmäisen kerran vuonna 1973 ja toisen kerran vuosina 1987-88, jolloin entisöinnin suunnittelijana toimi arkkitehti Kirsti Kasnio. Vuonna 2001 huvila myytiin yksityiselle omistajalle Senaatti-kiinteistöjen toimesta.

Tilan omistaa nykyisin Veikko Heinonen, jolle kuuluu myös huvilan yhteydessä oleva Lehtiniemen tila. Heinonen on järjestänyt rakennuksissa matkailutoimintaa. Se on hyvä matkailukohde, sillä sinne pääsee veneellä, ja lentokenttä on kymmenen kilometrin päässä. Lisäksi läheisyydessä sijaitsee Savonlinna, jossa on paljon tapahtumia ja nähtävyyksiä. Rauhalinnan lähellä on myös Putkinotko, jonka Joel Lehtonen teki tunnetuksi. Rakennusta on myös vuokrattu yksityistilaisuuksia kuten juhlia varten. Maata huvilan yhteydessä on noin 100 hehtaaria ja rantaviivaa useita kilometrejä.

Viime vuosina Rauhalinna on ollut myynnissä. Sen ulkorakennuksiin on suoritettu jonkin verran kunnostustöitä kuten maalipinnan uusimista. Pitsihuvilaa ympäröivä metsä hakattiin vastikään. Rauhalinnaa myydään omana kohteenaan erillään Lehtoniemen tilasta, mutta Lehtoniemi on myös neuvoteltavissa mukaan kauppaan. Lehtoniemessä on viime aikoina majoitettu pakolaisia.