Naisvuoritalo.fi kertoo kiinnostavista vanhoista rakennuksista Suomessa. Sivuilta löytyy erityisesti kauniita vanhoja puutaloja, kuten Naisvuoritalo, Joensuun kartano ja Bomban talo. Lue talojen vaihderikkaasta ja mielenkiintoisesta historiasta sekä nykypäivästä sivuillamme.

Puurakentamisella on Suomessa pitkät perinteet, sillä puu on uusiutuva luonnonvara, jota maassamme riittää. Sen huono puoli on kuitenkin paloherkkyys, minkä vuoksi suuri osa maamme historiallisista puutaloista on tuhoutunut. Lisäksi 60-70-luvuilla puutaloja ja puutalokaupunginosia purettiin innolla uusien talojen tieltä.

Puurakentaminen on kaupCarcass_rounded_timber_alyansungeissa saanut väistyä betonin ja tiilen tieltä. Maaseuduilla se on saanut viime vuosina uutta nostetta, joskin myös maalla rakennettiin 70-90-lukujen välillä paljon tiilestä. Moni muu maa, kuten Saksa, Ruotsi ja Iso-Britannia, on tarttunut puurakentamiseen innokkaasti myös kaupungeissa. Se henkii maiden perinteistä kulttuuria ja tarjoaa sementtiä pehmeämmän ulkoasun rakennuksille. Joissain maissa on innostuttu rakentamaan jopa kerrostaloja puusta. Suomessa tätä hillitsevät rakennuslait, sillä yli 3-kerroksiseen puutaloon on asennettava sprinklerijärjestelmä paloturvallisuuden takaamiseksi. Tämä saa monet rakennuttajat välttämään puutaloja kustannuksien ja ajan säästämiseksi. Puisten kerrostalojen kestävyydestä moderneissa kaupunkioloissa ei myöskään tiedetä pitkällä tähtäimellä.

Suomessa on paljon ammattitaitoa puurakentamiseen, joten etenkin maaseudulla ja rannikolla voi törmätä upeisiin, moderneihin ja historiallisiin puutaloihin. Vanhoissa taloissa on usein käytetty erilaisia koristelutekniikoita ja veistämistä. Moderneissa taloissa on paljon mielenkiintoisia arkkitehtoonisia ratkaisuja. Toisinaan taloihin yhdistetään myös viherkatto, joita ei nyky-Suomessa ole useita.

Vaikka moni suomalainen asuu nykyään säästötehokkaasti rakennetussa modernissa betoni- tai tiilitalossa, niin puutalot viehättävät useiden silmää. Ne tarjoavat tuulahduksen luontoa betoniviidakkoon ja muistuttavat mummonmökistä maalla. Tämän vuoksi moni puutalo ja kartano on suosittu loma- ja matkakohde, ja niitä vuokrataan usein juhlia varten. Häät, ylioppilasjuhlat tai syntymäpäivät saavat erilaista juhlantuntua historiallisessa puutalossa.