Vanha Rauma hämmästyttää maailmallakin

Vanhan Rauman on kenties yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä Suomessa. Ainutlaatuinen kaupunginosa puutaloineen houkuttelee sekä kotimaisia että ulkomaisia turisteja tutustumaan alueen historiaan ja kulttuuriin. Se on kuulunut UNESCO:n maailmanperintökohteisiin vuodesta 1991 saakka ja lisäksi Museovirasto on määritellyt sen yhdeksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Vanhan Rauman pinta-ala on 28 hehtaaria. Alue sijaitsee uudemman keskustan itäpuolella. Siellä on runsaasti kauppoja ja kojuja. Taloja alueella on noin 600, tontteja 250 ja asukkaita 800. Tontit alueella ovat melko epäsäännöllisiä, sekä kaupunginosan kadut ovat kapeita ja sokkeloisia. Alueella sijaitsee Suomen kapein katu Kitukränn, joka on noin 3 metriä leveä. Katuverkosto ja tonttijako perustuvatkin keskiaikaisiin määritelmiin. Tämä tekee alueesta ainutlaatuisen. Alue on säilynyt hyvin; monien muiden kaupunkien vanhat kaupunginosat tuhoutuivat tulipaloissa 1800-luvulla. Viimeinen tulipalo Vanhalla Raumalla oli vuonna 1682. Kadut ovat siis olleet samoilla paikoilla 1400-1500-luvuilta saakka; 1600-luvun palossa suorennettiin ja levennettiin vain muutamia katuja.

Vanhin talo rakennus on 1400-luvun loppupuolella rakennettu Pyhän Ristin kirkko. Vanhimmat talot ovat puolestaan 1700-luvulta. Niiden nykyinen ulkoasu on enimmäkseen 1890-luvulta, jolloin toteutettiin paljon korjauksia. Talojen saunat rakennettiin alun perin ulkorakennuksiin tulipalovaaran takia. Alueella on useita merkittäviä rakennuksia, j8902557380_e63fb47212_botka ovat museokäytössä, kuten Marela ja Kirstin talo. Monissa taloista on upeita käsityönä tehtyjä yksityiskohtia, jotka huomaa kunnolla vain jalan alueella kävellessään.

Kauppatori on alueen keskus. Se on päätynyt nykyisiin mittoihinsa 1900-luvun alussa. Kaupankäynti on edelleen olennainen osa Vanhaa Raumaa. Turismi alueella on kasvanut merkittävästi sen jälkeen, kun alue valittiin UNESCO:n maailmanperintökohteiden joukkoon. Moni alueelle tulevista turisteita pyrkii vierailemaan mahdollisen monessa maailmanperintökohteessa, joten Vanha Rauma on matkakohdelistalla mukana.

Lisäksi pitsinnypläyksellä on Raumalla pitkät perinteet. Alueella on nyplätty 1700-luvulta saakka, ja 1970-luvulta lähtien kaupungissa on vietetty pitsiviikkoa, joka kerää alasta kiinnostuneet Raumaan.

Rauma on kehkeytynyt houkuttelevaksi matkakohteeksi myös kotimaan matkailijoille, koska sen sijainti on hyvä, ja sieltä löytyy tekemistä kaikenikäisille. Vanhan Rauman kaduilla käveleminen on erilainen tapa kokea historiaa, ja jopa ihmiset, jotka eivät museoista pidä, voivat nauttia Vanhasta Raumasta.