Vanhan talon entisöinti palkitsee

Suomessa on valtavasti vanhoja taloja, jotka ovat tyhjillään. Monesta yhä näkee niiden entisen loiston, mutta harvalla on rahaa tai aikaa lähteä entisöimään tällaisia taloja. Ne rohkeat, jotka siihen kuitenkin ryhtyvät, saavat yleensä kiitosta koko kyläyhteisöltä.

Vanhat talot kuuluvat yleensä alueen historiaan, ja monilla ihmisillä on muistoja niiden toiminnasta ja merkityksestä eri aikakausilta. Niiden entisöinti auttaa jatkamaan niiden tarinaa, sekä opettamaan uusia sukupolvia menneiden aikojen arkkitehtuurista, toiminnasta ja alueen historiasta. Vanhoja taloja pidetäänkin usein kulttuuriperintönä.

Toisaalta vanhojen talojen ränsistymään jättäminen suututtaa ihmisiä. Tietenkään kaikkien talojen kunnostukseen ei ole aikaa eikä varoja, joten moni vanha talo jää niille sijoilleen ja saattaa päätyä rumentamaan maisemaa ja viemään tilaa tärkeällä alueella. Siksi myös vanhojen talojen purkamista kannatetaan. Asia on ristiriitainen, sillä esimerkiksi 60-70-luvuilla purettiin useita vanhoja puutaloja ja puutaloalueita, jotka nykyään voisivat olla merkittäviä historiallisia turistikohteita.

Entisöinti vaatii jonkin verran ammattitaitoa, jotta ei päädy vahingoittamaan taloa. Ensin on arvioitava talon kunto. Mikäli rakennus on kovin mätä tai kärsii vakavista homeongelmista tai sen rakennuksessa on käytetty asbestia, voi edessä olla hankala urakka tai jopa purku. Jos vahingot ovat kuitenkin lähinnä pinnallisia, voi henkilö, jolla on hieman remonttitietoa perehtyä aiheeseen ja lähteä entisöimään taloa.

RenovationsRemontointi on fyysistä työtä, joten se ei sovi kaikille. Pölyallergiasta kärsivä voi oireilla rakennustyömaalla, ja loukkaantumisriski kasvaa isoja puukappaleita sekä työkaluja käsitellessä. Siksi voi olla parempi idea palkata ammattilainen auttamaan, jos budjetti sen sallii. Samalla voi itse vaikka oppia http://www.ace-ten.com/fi/-sivulta blackjackiä ja tienata rahat talon arvoon sopivia huonekaluja varten. Entisöidyn talon voi myös laittaa tuottamaan vuokraamalla sitä erilaisia tilaisuuksia tai tapahtumia varten. Moni pari järjestää nykyään hääjuhlan perinteisessä puutalossa, mutta myös ylioppilas- tai rippijuhlat on kätevä järjestää kauniissa vanhassa rakennuksessa.

Entisöidyille puutaloille on monissa paikoin vaikea löytää omistajia ja toimijoita, sillä entisöinti on kallista ja hinta nousee usein liian kalliiksi. Etenkin hankalina taloudellisina aikoina voi vuokralaisen tai uuden omistajan löytäminen olla hankalaa. Siksi onkin parasta, jos talon haluaa omaan käyttöön.